Ela Lučić

Datum objave: 22. 05. 2020.

Učinci polifenola na sportsku izvedbu već su dobro poznati, a novo je istraživanje pokazalo kako njihova interakcija s mikrobiotom crijeva može poboljšati kognitivne funkcije potrebne za vrhunsku sportsku izvedbu. 

Mikroorganizmi koji djeluju na kognitivne funkcije uključuju bakterije roda Akkermansia, Lactobacilii i Bifidobacteria. Raspravljajući o ulozi flavanola kakaa u sportskoj prehrani, autori rada napominju kako je potrebno razjasniti interakcije sa crijevnom mikrobiotom kako bi se razumjeli temeljni mehanizmi višestrukih korisnih učinaka ovih molekula, posebno na kardiometaboličkoj i psihološko-kognitivnoj razini.

Polifenoli kakaa minimalno se apsorbiraju u tankom crijevu te većina dospijeva u debelo crijevo gdje podliježe metabolizmu bakterija crijevne mikrobiote, što rezultira nastankom malih bioaktivnih molekula koje posjeduju korisna svojstva. Od mnogih vrsta mikroorganizama u crijevima, za metabolizam polifenola kakaa uglavnom su odgovorni bakterijski sojevi Escherichia coli, Bifidobacterium sp., Lactobacillus sp., Bacteroides sp. te Eubacterium sp. Flavanoli su skupina polifenola prisutnih u hrani poput kakaa, čaja, povrća i voća. 

Pokazalo se da velika skupina flavanola koja uključuje katehine, epikatehine i njihove oligomere, poput onih prisutnih u kakau, posjeduje brojna korisna svojstva. Ostali izvori flavanola uključuju tamnu čokoladu, kakao pločice ili druge proizvode obogaćene flavanolom koji se obično uzimaju prije sportskih izvedbi. 

Autori u svom preglednom radu ističu učinak flavanola kakaa na krvožilnu funkciju, smanjenje oksidativnog stresa izazvanog vježbanjem i sposobnost izmjene potrošnje masti i ugljikohidrata tijekom vježbanja, bez utjecaja na sportsku izvedbu. Kada flavanoli kakaa prođu kroz krvno-moždanu barijeru, djeluju na način da povećavaju moždani protok krvi i pospješuju kognitivne funkcije

U znanstvenom radu iz 2017. godine navodi se kako bi primjena flavanola kakaa mogla poboljšati normalno kognitivno funkcioniranje te imati zaštitnu ulogu na kognitivne i kardiovaskularne funkcije koje su oslabljene zbog gubitka sna kod zdravih ispitanika.

Također, postupno se shvaća kako su raznolikost i specifičnost mikroorganizama crijeva presudni za metabolizam polifenola.

Kao produkti metabolizma nastaju bioaktivni spojevi koji su u interakciji s biokemijskim putevima u organizmu. Dva glavna metabolita, fenil γ-valerolakton i fenilvalerična kiselina nalaze se u urinu 5–10 sati nakon oralnog unosa tamne čokolade ili zelenog čaja.

Sažimajući svoja otkrića, znanstvenici potvrđuju kako su istraživanja o učincima polifenola na ljudski epigenom i njihove dvosmjerne interakcije s mikrobiotom crijeva još u početcima. Međutim, zahvaljujući modernim tehnikama i kombiniranoj upotrebi sistemskog biološkog pristupa, u današnje vrijeme se vrlo brzo može dostići količina znanja potrebna za primjenu flavanola kakaa u području sportske prehrane i medicine. 

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari