Ela Lučić

Datum objave: 16. 04. 2021.

Konzumacija agruma i soka od limuna može imati pozitivan utjecaj na zdravlje mozga, posebno tijekom starenja, pokazali su rezultati novog istraživanja objavljenog u časopisu Frontiers in Neuroscience.

Polifenoli citrusa posjeduju protuupalna i antioksidativna svojstva koja su važna za zaštitu moždanog tkiva od oštećenja, primjerice zbog starenja ili određenih zdravstvenih stanja. Ovim su istraživanjem stručnjaci objedinili stotine studija u kojima se proučavao utjecaj flavonoida citrusa na moždane stanice i živce, kao i deset studija na ljudskoj populaciji.

Oštećenje moždanih i živčanih stanica jedan je od najranijih znakova degenerativnih stanja, poput Alzheimerove bolesti i kognitivnog pada. Znanstvenici su primijetili kako pojedini dokazi ukazuju na potencijalne koristi citrusa u smanjenju rizika od razvoja degenerativnih bolesti. Međutim, napominju kako navedena pretpostavka nije sigurna jer se temelji na novim rezultatima i ograničena je na studije provedene na životinjama. Studije na životinjama pokazale su kako obogaćivanje prehrane citrusnim voćem poboljšava nedostatke u učenju i pamćenju, posebice prostorno pamćenje.

Znanstvenici su u ovom preglednom radu zaključili kako citrusno voće u cjelovitom obliku i sokovi od citrusa imaju ulogu u podršci zdravlju mozga i kognitivnim funkcijama.

Zanimljivo, studije o bioraspoloživosti pokazuju kako je apsorpcija polifenola iz limunovog soka učinkovitija nego iz cijelog voća – vjerojatno zato što malo veći udio vlakana u cijelom voću djeluje u crijevima kao barijera za apsorpciju. Nadalje, rezultati su pokazali kako hesperidin, polifenol iz naranče, usporava apsorpciju prirodnih šećera. To objašnjava zašto su sok od naranče i cijele naranče niskog glikemijskog indeksa, navode znanstvenici. Vjeruju kako je potrebno provesti veći broj dobro osmišljenih, kontroliranih kliničkih ispitivanja, jer se do danas u samo pet studija na ljudima ispitivao utjecaj polifenola citrusa na kognitivne funkcije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: citrusi, limun, mozak, voće, zdravlje mozga,

Komentari