Josip Rešetar

Datum objave: 02. 02. 2018.

Vitaferin A, aktivna komponenta ajurvedske biljke ashwagandhe i ginsenozidi, aktivne komponente biljke ginseng prema rezultatima dobivenim računalnim modeliranjem imaju sposobnost oponašanja lijekova koji pokazuju anti-aging učinak.

Naime, lijekovi kao što su metformin i rapamicin pored svojih primarnih farmakoloških funkcija pokazali su značajna antikarcinogena i anti-aging svojstva.

U aktualnom istraživanju znanstvenici su uporabom računalnog modeliranja tragali za bioaktivnim komponentama koje bi pokazivale najsličnije učinke spomenutim lijekovima.

Rezultati su pokazali da je vitaferin A imao najsličnija svojstva metforminu, ali se metabolizirao slično kao i rapamicin.

Ostale bioaktivne komponente koje su također pokazale povoljno djelovanje bili su ginsenozidi iz ginsenga, alantoin iz slatkog krumpira, epigalokatehingalat iz zelenog čaja, gama linolenska masna kiselina i apigenin koji je čest sastojak mnogih biljaka.

Iako rezultati studije nude inovativna i jeftinija rješenja u području anti-aging industrije valja naglasiti da se ona temelje samo na statističkim i računalnim simulacijama. Potrebne su mnoge in vitro i in vivo studije koje će potvrditi učinkovitost bioaktivnih komponenti prirodnog podrijetla.

Izvor: Aging

Pošalji prijatelju na email

Komentari