Maja Biličić

Datum objave: 28. 12. 2018.

Nedavno je istraživanje pokazalo da omega-3 masne kiseline iz račića krila smanjuju razinu glukoze u krvi pri postu, a kao dodatak prehrani njihovo bi ulje moglo biti izuzetno učinkovito u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je trajalo 8 tjedana, a uključivalo je 36 zdravih muškaraca i žena dobi 18 do 70 godina s razinom triglicerida za vrijeme posta 1,3 – 4,0 mmol/L. Ispitanici su nasumično podijeljeni u tri jednake grupe te su dobivali kapsule s uljem račića krila, kapsule sa suncokretovim uljem visokog udjela oleinske kiseline te masnu i nemasnu ribu. Tjedni unos omega-3 masnih kiselina iz račića krila bio je 4654 mg, a iz ribe 4103 mg.

Znanstvenici su u svojim rezultatima utvrdili da unos ulja račića i konzumacija ribe povećava razinu omega-3 masnih kiselina u krvnoj plazmi, a ulje krila je, zbog svog bogatstva astaksantinom, smanjilo razinu glukoze i kolesterola u vrijeme posta.

Nadalje, ulje je promijenilo i ekspresiju gena mononuklearnih stanica mitohondrijske RNK iz periferne krvi koji sudjeluju u metabolizmu glukoze i kolesterola. Konzumacijom ribe došlo je do promjene ekspresije četiri gena mRNK, a suncokretovo je ulje potisnulo funkciju 16 gena, uključujući i one koji čuvaju od upala.

U istraživanju su znanstvenici analizirali ograničen broj gena te naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjem i analizom cjelokupnog genoma nakon unosa ulja račića krila te masne i nemasne ribe.

Izvor: Journal of Nutritional Science
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari