Datum objave: 19. 02. 2007.

Prema studiji objavljenoj u European Journal of Clinical Nutrition, prehrana obogaćena uljem sjemenki lana može rezultirati sniženjem krvnog tlaka i smanjenjem rizika za kardiovaskularne bolesti.

Malu studiju, koja je uključila 59 osoba, od kojih je njih 53 imalo visoke razine lipida u krvi, proveli su grčki istraživači. Sudionici studije nasumično su podijeljeni u dvije grupe; jedna grupa bila je na prehrani obogaćenoj uljem sjemenki lana, a druga na prehrani koja je uključivala ulje suncokreta (placebo skupina). Prehrana kreirana za potrebe studije sadržavala je 9 g ulja sjemenki lana bogatog omega-3 kiselinom (alfa-linoleinska), ili, za placebo skupinu, ulje suncokreta bogato omega-6 masnom kiselinom (linolna kiselina).

Omjer omega-6: omega-3 masnih kiselina iznosio je 1,3 :1 u prehrani koja je uključila ulje lanenih sjemenli, te 13,2:1 u prehrani placebo skupine.

Nakon 12 tjedana zadanog prehrambenog režima, istraživači su uočili da je osobama koje su uzimale ulje sjemenki lana značajno pao i sistolički i dijastolički krvni tlak. Kod placebo skupine nije uočena nikakva promjena u vrijednostima krvnog tlaka.

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition advance online publication 31 January 2007

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: hipertenzija,

Komentari