Prema studiji objavljenoj u siječanjskom izdanju časopisa Clinical Nutrition, pacijenti sa dijabetesom 2 mogli bi imati koristi od dnevne uporabe ulja šafrana.
Istraživači sa Sveučilišta Ohio pokazali su da pacijenti sa dijabetesom 2 kojima se daje 8 grama ulja šafrana dnevno imaju snižene HbA1C te C-reaktivni protein, a povišen QUICKI.
HbA1C je standardni test kojim liječnici kod dijabetičara utvrđuju količinu gliciranog hemoglobina. C-reaktivni protein ukazuje na upalno stanje u organizmu, a QUICKI je indeks osjetljivosti na inzulin.
U studiji su sudjelovale žene u postmenopauzi sa dijabetesom tipa 2, te im je tijekom 16 tjedana davano 8 grama CLA ili SFA 55.
Utvrđeno je da CLA nije imao utjecaj na metaboličke parametre, dok ulje šafrana, ne samo da je popravilo HbA1C, C-reaktivni protein i QUICKI, nego je, u periodu od 12 tjedana, utjecalo i na povećanje razine dobroga kolesterola.