Ela Lučić

Datum objave: 22. 10. 2020.

Ulje račića krila u obliku dodatka prehrani može pomoći u održavanju normalne funkcije mišića, sprječavajući smanjenje koncentracije kolina u krvi uočeno tijekom treninga izdržljivosti, pokazali su rezultati norveškog istraživanja.

Tijekom proteklog desetljeća zabilježen je porast broja ljudi koji sudjeluju u događajima koji uključuju vježbe izdržljivosti, stoga znanstvenici nastoje istražiti nutrijente poput onih u ulju račića krila i njihov utjecaj na sportsku prehranu.

Ulje račića krila bogato je dugolančanim omega-3 višestruko nezasićenim masnim kiselinama (PUFA, engl. Polyunsaturated fatty acids) – eikozapentaenskom (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid) i dokozaheksaenskom masnom kiselinom (DHA, engl. Docosahexaenoic acid). Njihova imunomodulatorna i protuupalna svojstva doprinose važnoj ulozi u rješavanju niza bolesti povezanih s upalom.

Ispituje se i njihova djelotvornost u sportskoj prehrani na vježbe izdržljivosti, posebno na oporavak, jer duga razdoblja dugotrajnih vježbi visokog intenziteta mogu negativno utjecati na imunosnu funkciju i upalne procese. Kolin je esencijalna hranjiva tvar koja je identificirana kao čimbenik koji ograničava izvedbu u vježbama izdržljivosti zbog svoje uloge u održavanju optimalne funkcije mišića tijekom duljih razdoblja tjelesne aktivnosti. Prethodno provedena istraživanja pokazala su kako se kolin u cirkulirajućoj krvi koristi kao spremnik za ispunjavanje povećane potrebe za metilnim skupinama tijekom vježbanja. Ukoliko kolin iz cirkulirajuće krvi nije dostupan, to može utjecati na mišićnu izvedbu, što u konačnici dovodi do oštećenja i smanjene stimulacije mišića, što može doprinijeti umoru mišića na kraju intenzivne vježbe izdržljivosti.

Znanstvenici su u studiju uključili ukupno 47 triatlonaca, 12 žena i 35 muškaraca u dobi od 25 do 61 godine. Ispitanicima je nasumično dodijeljeno uzimanje 4 grama ulja račića krila dnevno tijekom 5 tjedana prije utrke ili biljnog ulja kao placeba. Uzorci krvi prikupljeni su prije utrke, neposredno nakon završetka utrke i dan nakon utrke kako bi se utvrdila razina kolina i njegovih metabolita.

Rezultati su pokazali smanjenje koncentracije kolina u serumu od razdoblja prije utrke do završnice utrke. Daljnjim analizama utvrđena je veća koncentracija kolina u skupini koja je uzimala ulje račića krila u usporedbi s placebo skupinom, a u skupini koja je uzimala ulje račića krila zabilježen je značajno veći porast serumskog kolina nakon završetka utrke.

Znanstvenici zaključuju kako bi nedostatak kolina tijekom utrke mogao negativno utjecati na mišićnu izvedbu, jer se sintetizira manje neurotransmitera acetilkolina. Iz tog razloga, uzimanje ulja račića krila u obliku dodatka prehrani moglo bi biti učinkovito u poboljšanju izvedbe u sportovima izdržljivosti.

Izvor: Frontiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari