Ela Lučić

Datum objave: 04. 11. 2020.

Uzimanje ulja dobivenog iz zooplanktona koji obitava u sjevernom Atlantskom oceanu može imati ulogu u sprječavanju negativnih promjena uočenih u sastavu mikrobiote crijeva, koje su povezane s pretilošću.

U usporedbi s drugim morskim uljima, ulje planktona sadrži relativno malu količinu dugolančanih omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina, eikozapentaenske (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid) i dokozaheksaenske kiseline (DHA, engl. Docosahexaenoic acid). Međutim, ulje je relativno bogato stearidonskom kiselinom, pretečom EPA i DHA. Oko 11% masnih kiselina prisutnih u ulju su dugolančane jednostruko nezasićene masne kiseline.

Ovu studiju znanstvenici su proveli na miševima starosti od 7 tjedana, a podvrgnuli su ih prehrani s visokim udjelom masti tijekom 12 tjedana kako bi inducirali pretilost. Nakon ovog režima uslijedio je dodatak 2%-tnog ulja planktona tijekom 8 tjedana i uvođenje usporedne skupine. Druga skupina miševa dobivala je eksenatid, lijek koji može utjecati na sprečavanje nastanka pretilosti. Miševi su podvrgnuti normalnoj prehrani ili prehrani s visokim udjelom masti bez dodataka prehrani tijekom 20 tjedana. Također je provedena analiza uzoraka stolice.

Rezultati su pokazali kako je prehrana s visokim udjelom masti rezultirala povećanjem broja bakterija iz rodova Lactococcus i Leuconostoc u usporedbi s normalnom prehranom, a primijećeno je i smanjenje broja bakterija iz rodova Oscillospira i Allobaculuma, bakterija koje proizvode kratkolančane masne kiseline i promiču zdravlje.

Znanstvenici navode kako je prehrana bogata mastima izmijenila sastav mikrobiote crijeva, povećavajući broj bakterija iz rodova koji su pokazali proupalna svojstva, istovremeno smanjujući broj onih koje promiču zdravlje. Na ove promjene izazvane pretilošću blagotvorno su djelovali ulje planktona i eksenatid.

Eksenatid je spriječio porast broja bakterija iz roda Lactococcus izazvan prehranom s visokim udjelom masti i uzrokovao smanjenje broja bakterija iz roda Streptococcus, u usporedbi sa skupinom koja je bila podvrgnuta prehrani s visokim udjelom masti.

Izvor: Nutrition Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari