Ela Lučić

Datum objave: 04. 08. 2020.

Unos ulja mikroalgi roda Nannochloropsis bogatog eikozapentaenskom masnom kiselinom (EPA, engl. Eicosapentaenoic Acid) može smanjiti razinu ukupnog kolesterola i lipoproteina vrlo niske gustoće (VLDL, engl. very low-density lipoproteins) u zdravih osoba, pokazali su rezultati nove studije.

U svrhu provedbe dvostruko slijepe, randomizirane studije kontrolirane placebom, znanstvenici su okupili 120 zdravih osoba. Nasumično su im dodijelili uzimanje 1 grama ulja mikroalge dnevno ili placeba tijekom tri mjeseca.

Rezultati su pokazali kako se razina ukupnog kolesterola u skupini koja je uzimala ulje mikroalgi smanjila za 3%, a razina VLDL kolesterola za 25% nakon 12 tjedana.

Kod osoba s višim početnim vrijednostima kolesterola uočeno je neznatno veće smanjenje od 4% kod onih koji su uzimali ulje mikroalgi, odnosno 27% u placebo skupini. Međutim, nisu zabilježene statističke razlike između skupina za vrijednosti HDL-a, LDL-a, triglicerida te omjera ukupnog kolesterola i HDL-a ili ne-HDL-a.

Smanjenje kolesterola na tašte uzrokovano je smanjenjem frakcije VLDL-a, koja je odgovorna za transport triglicerida iz jetre do mišića i masnog tkiva, naveli su znanstvenici. Jetra reagira na dodatak omega-3 masnih kiselina inhibirajući proizvodnju triglicerida, što doprinosi opaženom smanjenju VLDL-a. Pored toga, omega-3 indeks porastao je u skupini koja je uzimala ulje mikroalge, zajedno s povećanjem koncentracije EPA, međutim, koncentracija dokozaheksaenske masne kiseline (DHA, engl. Docosahexaenoic Acid) nije porasla.

Zaključno, autori studije izjavili su kako su rezultati posebno relevantni jer ispitivani dodatak prehrani pruža manje obrađen i pristupačniji izvor eikozapentaenske masne kiseline od ostalih. Ulje mikroalgi odgovara potrebama opće populacije te može pomoći u regulaciji razine kolesterola i preventivno podržati zdravlje srca i krvnih žila.

Izvor: Nutrient

Pošalji prijatelju na email

Komentari