Svakodnevna upotreba ulja krila, bogatog omega-3 masnim kiselinama, fosfolipidima i antioksidansima sigurna je i učinkovita – kaže nova studija sa Instituta Aker Biomarine.
Kril je sitni morski račić, najveće relativne biomase od svih postojećih mnogostaničnih organizama, koji većinom služi kao hrana ribama, pticama i posebice kitovima. U dozi od 2 grama dnevno, konzumirali su ga pretili sudionici istraživanja tijekom četiri tjedna.
Na kraju istraživanja pokazalo se da su u tih ispitanika bile povišene razine poželjnih omega masnih kiselina – eikosapentanoične (EPA) i dokosaheksaenoične (DHA), i to za otprilike 60 puta više nego u skupini koja je konzumirala jednake količine maslinovog ulja.
S obzirom da su EPA i DHA dobro poznati čuvari kardiovaskularnog zdravlja, a sve više se govori o pozitivnim učincima i na druge organske sustave, za očekivati je da će kroz neko vrijeme kriovo ulje zauzeti važno mjesto na policama ljekarni i trgovinama zdravim proizvodima.
Izvor: Nutrition Research, Vol 29, October 2009