Ružica Vukadin

Datum objave: 10. 01. 2022.

Ulje krila može povećati oralnu bioraspoloživost ekstrakta đumbira zahvaljujući tehnologiji SEDDS (eng. Self – emulsifying drug delivery system).

Već je poznato kako đumbir ima povoljan utjecaj na probavu te pomaže kod mučnina. Također, istraživanja su pokazala kako đumbir povoljno utječe i na crijevnu mikrobiotu te ima povoljan utjecaj i na imunološki sustav. Unatoč ovim privlačnim ulogama, glavni fenolni spojevi đumbira, 6-gingerol, 8-gingerol, 10-gingerol i 6-shogaol, pokazuju loša svojstva topljivosti u vodi i lošu oralnu bioraspoloživost što može dovesti do ograničenog blagotvornog učinka đumbira. Kako bi se ovaj problem riješio, autori ove studije predlažu primjenu tehnologije topljivosti, odnosno tehnologiju SEDDS-a na bazi lipida.

Naime, istraživanje je provedeno na laboratorijskim štakorima koji su bili podijeljeni u dvije grupe, interventnu grupu, kojoj je oralno primijenjeno ulje krila na bazi SEDDS-a i ekstrakt đumbira, te kontrolnu grupu, kojoj je oralno primijenjen ekstrakt đumbira i srednjelančani trigliceridi.

Rezultati istraživanja su pokazali kako je bioraspoloživost aktivnih sastojaka ekstrakta đumbira, 6-gingerol i 8-gingerol, povećana kod interventne grupe u odnosu na kontrolnu grupu. Također, otkriven je i zaštitni učinak ulja krila i ekstakta đumbira na bubrege.

Zaključno, ulje krila na bazi SEDDS tehnologije može poboljšati topljivost aktivnih sastojaka ekstrakta đumbira, pružajući zaštitni učinak i na bubrege, a može poboljšati i blagotvorni učinak drugih aktivnih sastojaka topljivih u mastima.

Pošalji prijatelju na email

Komentari