Ružica Vukadin

Datum objave: 26. 10. 2021.

Ulje krila pomaže kod metaboličkih zdravstvenih stanja kao što su rani stadij bolesti masne jetre i pretilost. Odnosno, ulje krila ima sposobnost smanjiti upale povezane s pretilošću, razinu lipida koji potiču razvoj bolesti te pomaže smanjenju inzulinske rezistencije.

Naime, ulje krila povećava koncentraciju eikozapentaenske i dokozaheksaenske kiseline (EPA i DHA) i povezanih oksilipina, a smanjuje koncentraciju arahidonske kiseline (ARA) i njezinih oksilipina.

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ulja krila na razinu kolesterola, triglicerida, inzulina, glukoze i određenih parametara upale koji su se mjerili nakon 8, 16 i 28 tjedana.

Istraživanje je provedeno na miševima koji su bili hranjeni prehranom s visokim udjelom masti u kojoj je 3% ukupnog unosa energije bilo zamijenjeno uljem krila. Kontrolna grupa miševa bila je hranjena prehranom s visokim udjelom masti u kojoj su proteini činili 20% ukupnog unosa energije, ugljikohidrati 35% ukupnog unosa energije, a masti, čiji su izvor bile svinjska mast i sojino ulje, 45% ukupnog unosa energije.

Rezultati istraživanja su pokazali kako ulje krila mijenja sastav lipida u cirkulaciji, bijelom masnom tkivu te jetri na što ukazuju povećane koncentracije omega - 3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno te povoljno utječu na metabolizam.

U svim tkivima bila je povećana koncentracija eikozapentaenske i dokozaheksaenske masne kiseline te smanjena koncentracija arahidonske kiseline, a najveća ovakva promjena bila je uočena u jetri. Također, rezultati su pokazali kako ulje krila potiskuje lipide i oksilipine koji potiču upalu, potiče stvaranje protuupalnih bioaktivnih lipida te gasi upalni signalni put u jetri i regulira ekspresiju proteina koji ometaju NF – κB signalni put, imunološki povezan put koji je uključen u upalu.

Ulje krila sadrži visoke koncentracije višestruko nezasićenih masnih kiselina koje se, kao i njihovi metaboliti te ostali lipidi iz ulja krila, mogu skladištiti u stanicama te se po potrebi enzimski pretvoriti u protuupalne medijatore.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari