Lora Štrbac

Datum objave: 02. 02. 2023.

Iako svakodnevna tjelesna aktivnost ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje, izlaganje tijela teškim tjelesnim naporima s kojima se svakodnevno nose vrhunski sportaši može dovesti do neželjenih učinaka.

Profesionalni sportaši podložniji su respiratornim infekcijama i drugim zdravstvenim tegobama u usporedbi s općom populacijom, zbog mentalnog i tjelesnog stresa kojeg izazivaju intenzivni treninzi i natjecanja. Sportašima je važno pronaći način kako se bolje nositi sa stresnim stanjima i održati dobro zdravlje, zbog čega često unose dodatke prehrani s ciljem poboljšanja imunosnog sustava.

Nova studija, objavljena u stručnom časopisu Scholarly Journal of Food and Nutrition, odlučila je ispitati utjecaj dodatka prehrani s uljem crnog kima i astaksantina na imunitet i zdravlje vrhunskih sportaša, točnije maratonaca.

Ulje crnog kima i astaksantin tradicionalno se koriste za poboljšanje rada imuniteta. Povijest korištenja ulja crnog kima počinje još u vrijeme faraona, ali se njegova ljekovitost počinje znanstveno istraživati ​​tek prije četrdesetak godina. Dosadašnja ispitivanja ulja crnog kima pokazala su da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvaća cjelokupni organizam djelovanjem na imunosni sustav. Ulje crnog kima je imunomodulator, drugim riječima, ono regulira funkcije imunosnog sustava. Pravilno pripremljen imunosni sustav bolje „obraća pozornost“ na čimbenike s kojima bih se tijelo trebalo boriti (poput virusa i bakterija) dok „ignorira“ čimbenike koji se ne bi trebali smatrati štetnim (poput peludi). Astanksantin je karotenoid izoliran iz mikroalgi za kojeg se pokazalo da posjeduje imunomodularne, antioksidativne, kardioprotektivne i neuroprotektivne učinke.

U istraživanju koje je trajalo četiri tjedna sudjelovalo je 40 zdravih maratonaca i polumaratonaca podijeljenih u dvije skupine. Prva skupina unosila je kombinaciju ulja crnog kima (500 mg) i astaksantina (8 mg), dok je druga skupina unosila placebo (maltodekstrin).

Nakon ispitivanog razdoblja, eksperimentalna skupina u odnosu na placebo skupinu prijavila je 78% manje infekcija gornjih dišnih puteva i 11% više pozitivnih stanja raspoloženja. Također je uočeno povećanje razine poželjnih bakterija crijevne mikrobiote (probiotika Streptococcus Thermopillius) za 63%, te smanjenje razine hormona stresa kortizola za 20%.

Ovi rezultati ukazuju da kombinacija ulja sjemenki crnog kima i astaksantina može poboljšati pripravnost imunosnog sustava i opću dobrobit tijela nakon stresa izazvanog treninzima izdržljivosti i natjecanjima, vjerojatno utjecajem na crijevnu mikrobiotu i imunosni sustav.

Izvor: Scholarly Journal of Food and Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari