Ela Lučić

Datum objave: 27. 07. 2020.

Kombinacija omega-3 masnih kiselina sa standardiziranim uljem crnog kima može značajno smanjiti upalne procese uzrokovane prehranom s visokim udjelom masti, pokazali su rezultati novog istraživanja na miševima.

Za ovu mješavinu zabilježen je i pozitivan utjecaj na funkciju mitohondrija, izvijestili su znanstvenici. Rezultati provedene studije pokazuju nevjerojatan učinak timokinona, aktivnog sastojka ulja crnog kima, zajedno s pročišćenim oblikom omega-3 masnih kiselina, ikozapent-etilom, na pretvorbu stanica bijelog masnog tkiva u stanice smeđeg masnog tkiva. Sjeme i ulje crnog kima intenzivno se koriste u tradicionalnoj medicini u mnogim zemljama Bliskog Istoka i Azije za liječenje niza stanja, uključujući neke imunosne i upalne poremećaje.

U provedenom ispitivanju, znanstvenici su podijelili laboratorijske miševe u pet skupina: u prvoj skupini bili su miševi normalne tjelesne mase, u drugoj skupini miševi podvrgnuti prehrani s visokim udjelom masti, u trećoj skupini miševi podvrgnuti prehrani s visokim udjelom masti uz dodatak timokinona, četvrta skupina uključivala je miševe podvrgnute prehrani s visokim udjelom masti uz dodatak omega-3 masnih kiselina, a peta skupina miševe podvrgnute prehrani s visokim udjelom masti uz dodatak mješavine ulja crnog kima i omega-3 masnih kiselina.

Nakon osam tjedana, znanstvenici su otkrili kako je primjena mješavine ulja crnog kima i omega-3 masnih kiselina pomogla u borbi protiv učinaka pretilosti i pokazatelja otpornosti na inzulin, smanjujući upalne procese inducirane hipertrofijom adipocita, pojačavajući aktivaciju AMP-aktivirane protein kinaze, metabolizam masnih kiselina i funkciju mitohondrija, kao i pretvorbu bijelih adipocita u smeđe.

Prema radu iz 2016. godine, AMP-aktivirana protein kinaza (AMPK) središnji je regulator energetske homeostaze, koji koordinira metaboličke puteve i na taj način održava ravnotežu opskrbe hranjivim tvarima i potrebe za energijom. Zbog povoljnih fizioloških ishoda aktivacije AMPK na metabolizam, AMPK se smatra važnim terapijskim ciljem za kontrolu bolesti, uključujući metabolički sindrom i karcinom.

Izvor: Antioxidants

Pošalji prijatelju na email

Komentari