Mnoge studije pokazuju da dijete s niskim udjelom masti i nisu najbolje. Za održanje dobrog zdravlja, bitnija je vrsta od količine masti.
Činjenica je da su proizvodi koji na svojoj deklaraciji nose oznaku „s niskim udjelom masnoća“ često siromašni zdavim masnoćama, osobito onim koje djeluju protektivno za srce, dok su s druge strane krcati štetnim ugljikohidratima u obliku bijelog šećera i brašna, ili pak soli.
Skupina američkih nutricionista i kuhara osmislila je nekoliko recepata za ukusne muffin-e, načinjene od zdravih masnoća i cjelovitih žitarica, s manjim udjelom soli i šećera.
Uobičajni muffin od npr. borovnice sadrži 450 kcal, a većina tih kalorija potječe od ugljikohidrata, prvenstveno od bijelog brašna i šećera. Sadrži i masnoće, većinom porijekla iz sojinog ulja ili ulja kanole.
Muffin s nižim udjelom masti (low fat) ima u prosjeku istu energetsku vrijednost (količinu kalorija), ali sadrži više šećera i oko 60% više soli od uobičajnog muffina.
Novi recept, kojeg nude nutricionisti i kuhari, sadrži samo 130 kcal, a načinjen je od mješavine cjelovitih žitarica, bijelog i bademovog brašna i zdravih masnoća (ulje kanole).
Ista skupina stručnjaka savjetuje kako zdravo peći kolače, a neki od savjeta su sljedeći:
• Smanjiti porcije.
• Koristiti cjelovite žitarice.
• Smanjiti količinu šećera i soli.
• Koristiti biljna ulja – ulje kanole, ekstra djevičansko maslinovo ulje, suncokretovo....
• Uključiti orašaste plodove u recepte, kao i svježe i suho voće, te začine.
Izvor: Harvard School of Public Health (HSPH)