Ukoliko špinat ne konzumirate odmah nakon što ste ga kupili (ili ubrali), zamrznite ga

Datum objave: 22. 03. 2005.

Istraživači s Sveučilišta Penn State utvrdili su da špinat skladišten na temperaturi od 4° C u manjoj mjeri gubi na nutritivnoj vrijednosti nego špinat skladišten na temperaturi 10 – 20. To se posebno odnosi na sadržaj karotenoida i folata..

Prema rezultatima:

  • Špinat gubi 53% od ukupnog sadržaja folata nakon 9 dana skladištenja u zamrzivaču na tepraturi hlađenja od 4° C
  • Skladišten na temperaturi od 10 ° C, već nakon šest dana špinat gubi 47% od ukupnog sadržaja folata
  • Skladišten na temperaturi od 20 ° C, već nakon četiri dana dana špinat gubi 47% od ukupnog sadržaja folata
  • Slični rezultati dobivani su i za sadržaj karotenoida.

    Izvor: Journal of Food Science, November/December 2004, Vol. 69, No. 9: C702-7

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari