Datum objave: 25. 07. 2009.

Nova studija otkriva da osobe koje konzumiraju obilje ugljikohidrata lakše održavaju vitku liniju.

Znanstvenici su analizirali prehranu 4 451 zdravih osoba starijih od 18 godina. Pokazalo se da osobe koje unose najmanje ugljikohidrata imaju veću vjerojatnost da će imati prekomjernu tjelesnu masu ili biti pretile, dok su osobe čija prehrana obiluje ugljikohidratima imaju ne samo veću vjerojatnost vitke linije već unose i veće količine prehrambenih vlakana, voća i povrća te manje zasićenih masti.

Najmanji rizik od prekomjerne tjelesne mase i pretilosti povezuje se s prehranom u kojoj ugljikohidrati osiguravaju 47 – 64 % ukupne energije, dok je taj rizik najveći u slučaju kada ugljikohidrati čine manje od 47 % ukupnog energetskog unosa, zaključuju autori studije.

Izvor: Journal of the American Dietetic Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari