Datum objave: 19. 07. 2013.

Nedavno objavljena studija u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition ispitivala je utjecaj unosa ugljikohidrata na mozak. Hrana visokog glikemijskog indeksa poput bijelog kruha, riže, corn flakesa, bombona i sl. prema razultatima studije može poslužiti kao okidač u mozgu djelujući na pojedine regije povezane s nagrađivanjem i žudnjom.

U istraživanju je sudjelovalo 12 pretilih ispitanika kojima su dani frapei od mlijeka od kojih je jedan dio frapea sadržavao niskoglikemijske ugljikohidrate, a jedan dio visokoglikemijske ugljikohidrate. Ispitanici su podvrgnuti funkcionalnoj magnetskoj razonanciji (fMRI) putem koje se pratila moždana aktivnost tijekom 4 sata nakon konzumacije frapea.

Rezultati su pokazali kako je u osoba koje su konzumirala visokoglikemijske ugljikohidrate došlo do intenzivnije aktivacije pojedinih regija u mozgu (nucleus accumbens), i to onih koje se povezuju ujedno i s ovisnošću o drogama. Pritom ispitanici osjećaju pojačanu glad te potrebu za unosom hrane

Rezultati pomažu razvitku strategije protiv pretilosti koja bi uključivala smanjivanje namirnica visokog glikemijskog indeksa, a time i pojačanu potrebu za dodatnim unosom

Pošalji prijatelju na email

Komentari