Datum objave: 23. 06. 2007.

Dijete sa niskim unosom ugljikohidrata, poput nekoć popularne Atkinsonove dijete, mogu ozbiljno naštetiti nekim bakterijama u probavnom sustavu pretilih muškaraca, navodi nova studija Škotskih znanstvenika.

U studiji je sudjelovalo 19 pretilih muškaraca podijeljenih u tri skupine. Skupine su se razlikovale u unosu ugljikohidrata koji je bio visok, srednji i nizak. Oni muškarci čiji je unos ugljikohidrata bio nizak i srednji imali su i visok unos proteina.

Nakon 4 tjedna muškarci u skupini sa niskim i srednjim unosom ugljikohidrata podjednako su izgubili na tjelesnoj masi. Međutim, što je bio niži unos ugljikohidrata niža je bila i razina fekalnog butirata.

Butirat je spoj kojeg proizvode „dobre“ bakterije, a koji se pokazao blagotvornim za zdravlje probavnog sustava štiteći, među ostalim, i od karcinoma debelog crijeva.

Autori studije zaključno preporučuju osobama koje se ipak odluče na dijetu sa niskim unosom ugljikohidrata da barem pripaze da ono malo ugljikohidrata što unesu bude kvalitetno. To podrazumijeva dovoljan unos namirnica bogatih dijetalnim vlaknima poput voća i povrća.

Izvor: Applied and Environmental Microbiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probava,

Komentari