Ugljikohidrati maratoncima popravljaju raspoloženje

Datum objave: 14. 06. 2005.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazuje kako ugljikohidrati utječu na rezultate trke duge 16 km. Sedam trkača u dobroj kondiciji je tijekom 2 tjedna imalo prehranu s visokim udjelom ugljikohidrata (65 %), a kontrolna skupina je ugljikohidratima unosila 41 % cjelodnevne energije..

Skupina s manjim unosom ugljikohidrata je završnu trku od 16 km pretrčala za 8 % više vremena i u ovoj skupini je utvrđeno znatno ranije pojavljivanje umora te su imali lošije rezultate na testovima za provjeru raspoloženja.
Izvor: J. Achten et al. (2004) Higher dietary carbohydrate content during intensi?ed running training results in better maintenance of performance and mood state. J Appl Physiol 96: 1331-1340.

Pošalji prijatelju na email

Komentari