Josip Rešetar

Datum objave: 17. 08. 2018.

Udio sive tvari u dvjema moždanim regijama mogao bi utjecati na odabir nutritivno boljih ili lošijih varijanti hrane, zaključak je nove studije iz područja neuroznanosti.

U istraživanju koje je obuhvatilo 78 ispitanica i 45 ispitanika, ispitanici su smješteni unutar uređaja za magnetsku rezonancu (MR) nakon čega su im pokazivane slike hrane. Od ispitanika se tražilo da prijave koliko bi hranu prikazanu na slikama htjeli pojesti nakon završetka eksperimenta vodeći se osobnom preferencijom, ukusnosti te zdravstvenim aspektom hrane.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su imali veći udio sive tvari dvjema moždanim regijama, dorzolateralnom i ventromedialnom prefronatalnom korteksu, prilikom izbora hrane više pažnje posvećivali njenom zdravstvenom aspektu, a manje onom gastronomskom.

Primjena rezultata, prema riječim znanstvenika, mogla bi predstavljati važan korak u liječenju prehrambenih poremećaja karakteriziranih gubitkom kontrole nad prehrambenim ponašanjem. Dodatno, metoda bi se mogla primjenjivati i u identifikaciji osoba prekomjerene tjelesne mase koje se nalaze pod povećanim rizikom od pretilosti.

Izvor: The Journal of Neuroscience

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Hrana, mozak, pravilna prehrana,

Komentari