Magdalena Klepo

Datum objave: 13. 02. 2024.

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost definiraju se kao stanja uzrokovana prekomjernim nakupljanjem masnog tkiva s posljedičnim negativnim utjecajima na zdravlje. Pretilost je čimbenik rizika za razvoj kroničnih bolesti poput hipertenzije, dislipidemije, šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti te bolesti mišićno-koštanog sustava. Svjetska prevalencija pretilosti gotovo se utrostručila između 1975. i 2016., s više od 650 milijuna pretilih osoba.

Temeljni uzrok prekomjerne tjelesne mase i pretilosti je energetska neravnoteža između unesenih i potrošenih kalorija. Osim toga, postoje dokazi o značajnoj povezanosti crijevne mikrobiote i pretilosti, pri čemu se sastav i raznolikost crijevne mikrobiote značajno mijenjaju kod spomenutih stanja. Upravo iz tog razloga, probiotici i prebiotici mogu ponuditi jedan od pristupa liječenju prekomjerne tjelesne mase i pretilosti reguliranjem sastava crijevne mikrobiote.

Prethodne studije uočile su da probiotički pripravci koji sadrže bifidobakterije dovode do smanjenja tjelesne mase, udjela tjelesne masti i opsega struka. Također, više studija proučavalo je učinkovitost prebiotika u smanjenju tjelesne mase, BMI-a, razine glukoze i triglicerida natašte. Kombinacija probiotika i prebiotika naziva se sinbiotik te je primijećeno da sinbiotici djeluju sinergijski protiv pretilosti, povećanjem broja crijevnih bifidobakterija.

Nakon prethodnih istraživanja koja su pokazala dobrobiti probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis, istraživači su nastojali dodatno istražiti njegovu učinkovitost u kombinaciji s inulinom u smanjenju abdominalnog masnog tkiva.

U tu svrhu, istraživači su proveli randomiziranu, dvostruko slijepu, placebom kontroliranu studiju na 120 stanovnika Japana dobi 20 do 65 godina, nasumično raspoređenih u dvije skupine. Sudionici u eksperimentalnoj skupini primali su testni napitak koji je sadržavao 1 × 1010 CFU GCL2505 Bifidobacterium animalis subsp. lactis u kombinaciji s 2,0 grama inulina na 100 grama proizvoda, tijekom razdoblja od 12 tjedana. Kontrolna skupina primala je odgovarajući placebo napitak.

Kod ispitanika koji su primali sinbiotik uočeno je smanjenje visceralne i ukupne masnoće. Analizom uzorka stolice primijećeno je povećanje ukupnog broja bifidobakterija, u usporedbi s placebo skupinom.

Nadalje, zabilježene su značajno niže razine triglicerida u eksperimentalnoj skupini u odnosu na placebo skupinu, kao i smanjenje tjelesne mase, BMI-a i ukupnog kolesterola.

Znanstvenici zaključuju da kombinirani unos GCL2505 i inulina ima veći utjecaj na smanjenje nakupljanja visceralne masnoće u usporedbi sa samim unosom GCL2505. Smatraju da kombinirani unos GCL2505 i inulina, funkcionalnih komponenti hrane koje se mogu lako primijeniti u svakodnevnom životu, može pomoći u sprječavanju razvoja metaboličkih abnormalnosti kod odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari