Datum objave: 26. 08. 2014.

Istraživanje učinkovitosti programa osmišljenog za poboljšanje prehrane i stupnja tjelesne aktivnosti djece u vrtićima, naziva Nutrition and Physical Activity Self-Assessment for Child-Care, pokazalo je odlične rezultate te je zapaženo da vrtići od gotovih programa kojeg provode stručnjaci mogu imati velike koristi u pogledu očuvanja javnozdravstvenog stanja djece.

U istraživanju je bila ispitana razina tjelesne aktivnosti djece iz 26 američkih vrtića koji su bili nasumično podijeljeni u interventnu i kontrolnu skupinu. Ukupno je sudjelovalo 209 djece dobi 3 do 4 godine koja su za određivanje stupnja tjelesne aktivnosti nosila male bežične kontrolne uređaje koji su im pratili aktivnost od 8:30 do 15:00 sati tijekom dva dana prije i dva dana odmah nakon šestomjesečne intervencije.

Rezultati prije intervencije pokazali su da su djeca obiju ispitanih skupina čak 90 % vremena provodila neaktivno.

Intervencija je uključivala edukativne radionice za osoblje vrtića u kojima im je bilo pruženo znanje o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i zdravom razvoju djece te su bili upoznati s problemima prekomjerne tjelesne mase. Voditelji radionica su bili nutricionisti koji su tijekom šest mjeseci bili u stalnom kontaktu s osobljem i pružali su im potrebnu podršku – u svakom vrtiću kreiran je poseban plan poboljšanja. I roditelji djece iz interventne skupine vrtića su također prošli kratku edukaciju.

Rezultati su pokazali da je ukupna razina tjelesne aktivnosti djece iz interventne skupine porasla za 22 %. Posebno, intenzivna tjelesna aktivnost porasla je 50 %, a tjelesna aktivnost srednjeg intenziteta interventne skupine povećala se 33 %. Sva poboljšanja primijećena kod kontrolne skupine nisu bila statistički značajna, odnosno, do poboljšanja u toj skupini uopće nije došlo.

Autori su zaključili kako već gotovi interventni programi mogu biti od koristi mnogim vrtićima koji nemaju vlastiti stručni kadar koji bi samostalno identificirao probleme te osmislio i proveo plan u cilju prevencije prekomjerne tjelesne mase.

Izvor: Childhood Obesity

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari