Magdalena Klepo

Datum objave: 09. 11. 2023.

Od svih zdravstvenih problema u djetinjstvu, infekcije gornjih dišnih puteva najčešći su uzrok posjeta djece predškolske dobi pedijatrijskim ordinacijama te se javljaju 3 do 8 puta godišnje. Iako su simptomi pretežno blagi, nerijetko dovode do izostanka djece iz vrtića i škole.

Zbog značajnog ekonomskog opterećenja, smanjenje učestalosti i težine simptoma takvih stanja odavno je područje interesa mnogih istraživača. Prirodni preventivni pristupi poput upotrebe biljnih ekstrakata i probiotičkih dodataka prehrani, kao i vitamina i mineralnih tvari pokazali su obećavajuće rezultate u kliničkim ispitivanjima. Ipak, još uvijek postoje neke sumnje u pogledu njihove učinkovitosti. Osim toga, farmakološke intervencije uglavnom su usmjerene na simptomatsko liječenje bolesti, smanjujući bol, temperaturu i druge simptome, poput kašlja. Posljedično, ne dolazi do iskorjenjivanja uzročnika infekcije te se i dalje treba raditi na jačanju djetetovog imunosnog sustava, kao prve linije obrane od patogena.

Dugo se smatralo da goveđi kolostrum ima koristan učinak na imunitet. Kolostrum, poznat i kao „prvo mlijeko“ predstavlja vrstu mlijeka koje stvaraju mliječne žlijezde sisavaca u kasnoj trudnoći. Kolostrum sadrži veću količinu bjelančevina u odnosu na obično mlijeko. Potiče aktivaciju imunosnog sustava novorođenčeta zbog visokog sadržaja protutijela koja ga štite od raznih infekcija i bolesti. Goveđi kolostrum je po svom sastavu sličan humanom kolostrumu, ali sadrži više koncentracije biološki aktivnih tvari s dokazanim pozitivnim učincima na imunosne funkcije. Nedavna studija nastojala je istražiti učinkovitost goveđeg kolostruma u prevenciji infekcija gornjeg dišnog sustava kod zdrave djece.

Istraživači su u studiju uključili 57 djece, predškolske dobi 3 do 7 godina iz velikog javnog vrtića u Poljskoj. Ispitanici su nasumično raspoređeni u dvije skupine. Jedna skupina primala je dodatak goveđeg kolostruma dok je druga skupina primala placebo koji se sastojao od proteina sirutke. Prema uputama, ispitanici su tijekom prvih 15 dana trebali uzimati 2 puta dnevno po 500 mg s vodom ili žličicom jogurta. Idućih 30 dana ispitanici su primali 500 mg uzorka jednom dnevno.

Dodatak goveđeg kolostruma sadržavao je mješavinu od 500 mg liofiliziranog goveđeg kolostruma pomiješanog s 500 mg osušene banane. Placebo se sastojao od 500 mg osušene sirutke pomiješane s 500 mg osušene banane. Naknadne informacije o zdravstvenom stanju ispitanika te učestalosti i težini simptoma infekcija, kao i eventualnim abdominalnim nuspojavama, dobiveni su putem internetske ankete.

Uočeno je da je kod djece koja su primala dodatak goveđeg kolostruma trajanje infekcije smanjeno do 31 % u odnosu na placebo. Također, ozbiljnost simptoma kod djece koja su primala goveđi kolostrum smanjena je za čak 37 %.

Tijekom razdoblja intervencije, nisu zabilježene značajne nuspojave. Istraživači pretpostavljaju da se navedeni učinak pripisuje modulaciji imunosnog sustava pomoću kolostruma i njegovih pojedinačnih komponenti, uključujući laktoferin, polipeptid bogat prolinom, citokine i faktore rasta.

Zaključno, dodatak goveđeg kolostruma kod djece predškolske dobi dobro se podnosi te predstavlja sigurnu i učinkovitu intervenciju za smanjenje učestalosti i ublažavanje simptoma infekcija gornjeg dišnog sustava.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, imunitet, kolostrum,

Komentari