Magdalena Klepo

Datum objave: 14. 10. 2024.

Biljke gorkog okusa stoljećima su imale značajnu ulogu u tradicionalnim kulturama kao sastavni dio prehrane i medicine. Njihov učinak na suzbijanje apetita zabilježen je u različitim povijesnim i kulturnim okolnostima, gdje su često korištene za smanjenje unosa hrane i poticanje mršavljenja.

Suvremena istraživanja također potvrđuju učinkovitost gorkih spojeva u regulaciji apetita. Novije studije pokazuju da konzumacija gorkih tvari prije obroka može značajno smanjiti unos energije putem stimulacije crijevnih hormona koji suzbijaju apetit i potiču sitost.

U tom kontekstu posebno se ističe hmelj (Humulus lupulus) čiji gorki spojevi, poput alfa i beta kiselina, djeluju na regulaciju apetita. Prethodna istraživanja pokazala su da ekstrakt hmelja može učinkovito smanjiti apetit kod muškaraca. Međutim, učinci na žene nisu dovoljno istraženi, iako postoje dokazi da se reakcije na gorke spojeve mogu razlikovati između spolova. Stoga je cilj nedavno provedene randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio procijeniti učinkovitost ekstrakta hmelja u kontroli apetita i smanjenju unosa hrane kod žena tijekom posta.

Studija je uključila 30 žena, dobi 18 do 40 godina, s indeksom tjelesne mase (ITM) između 18,5 kg/m2 i 25 kg/m2. Sve sudionice postile su tijekom 24 sata, nakon čega im je ponuđen ad libitum obrok. Sudionice su nasumično raspoređene u skupine koje su primale 125 mg ili 250 mg ekstrakta hmelja dnevno ili placebo, dva puta dnevno, u razdoblju od 16 i 20 sati nakon početka posta. Subjektivne mjere apetita procijenjene su pomoću vizualno analogne ljestvice (engl. Visual Analogue Scales, VAS).

Obje doze ekstrakta hmelja dovele su do značajnog smanjenja apetita i žudnje za hranom, u usporedbi s placebom (p < 0,05). Ukupni energetski unos tijekom ad libitum obroka bio je za 14,3 % niži u skupini koja je primala visoku dozu ekstrakta hmelja te za 8,1 % niži u skupini s nižom dozom, u usporedbi s placebom.

Nadalje, uočeno je smanjenje unosa slane hrane prije obroka te slatke hrane nakon obroka u intervencijskim skupinama. Ovaj učinak suzbijanja apetita može se pripisati povećanim razinama hormona u krvi, uključujući glukagonu sličan peptid-1, kolecistokinin i peptid YY koji smanjuju apetit i povećavaju osjećaj sitosti.
Ekstrakt hmelja učinkovit je u regulaciji apetita te može povoljno utjecati na smanjenje tjelesne mase. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja s većim uzorkom kako bi se potvrdili dugoročni učinci i omogućila generalizacija rezultata studije.

Izvor: Obesity Pillars

Pošalji prijatelju na email

Komentari