Potencijalno korisni učinci konjugirane linolne kiseline (CLA) za zdravlje srca mogli bi biti povezani sa sposobnošću kiseline da utječe na ekspresiju proteina u trombocitima.
CLA je masna kiselina koja se prirodno nalazi u mesu i mlijeku preživača. Zapadnjački način prehrane smanjio je konzumaciju ove kiseline, npr. preinakom mlijeka u mlijeko s niskim udjelom masti, uklanja se iz mlijeka i CLA.
Istraživanje u trajanju od 3 mjeseca provedeno je na inače zdravim, ali ispitanicima prekomjerne tjelesne mase, dobi 40 do 70 godina. Ispitanici su dnevno dobivali ili 4 grama ulja obogaćenog s CLA ili placebo (palmino i sojino ulje).
Zabilježene su promjene na 40 proteina trombocita i upravo bi ti proteini u budućnosti mogli predstavljati biomarkere za mjerenje učinka masnih kiselina na funkcije trombocita.
Izvor: Molecular Nutrition & Food Research