Ela Lučić

Datum objave: 25. 08. 2021.

Znanstvenici su otkrili kako rezultati studije o procesu transplatacije fekalne mikrobiote mogu koristiti pacijentima s akutnom mijeloičnom leukemijom (AML, engl. Acute Myeloid Leukaemia) u ponovnoj uspostavi ravnoteže mikrobiote crijeva nakon kemoterapije.

Standardno liječenje AML-a uključuje kemoterapiju sa ili bez alogene transplantacije hematopoetskih stanica. Takvi tretmani mijenjaju sastav crijevne mikrobiote koji je karakteriziran smanjenom mikrobiološkom raznolikošću, promjenom broja korisnih bakterija i porastom broja patogenih bakterija. Uz to, upotreba karbapenema kao načina kemoterapije povezana je s četiri puta većim rizikom za razvoj infekcije u sljedećih 90 dana. Dakle, kemoterapija i antibiotici remete odnos između domaćina i mikroorganizama te promiču stanja koja uključuju oštećenu funkciju crijevne barijere, nekontrolirani imunosni odgovor te potencijalno i sistemsku upalu.

Nedavna istraživanja pokazala su kako je velika raznolikost bakterija u crijevima povezana s poboljšanim kliničkim ishodom i smanjenim komplikacijama u bolesnika s AML-om. Iz tog razloga, transplatacija fekalne mikrobiote u slučaju naknadnih komplikacija kod bolesnika s AML-om mogla bi ponuditi nove terapijske mogućnosti.

Ovo multicentrično istraživanje obuhvatilo je 25 bolesnika s AML-om liječenih intenzivnom kemoterapijom i antibioticima koji su podvrgnuti autolognoj transplantaciji fekalne mikrobiote.

Nakon tretmana, uočeno je kako se raznolikost sastava mikrobiote vratila na početnu srednju razinu, a bilo je vidljivo i obnavljanje mikrobnih zajednica.

Također, zabilježeno je smanjenje upalnih stanja u crijevima i otpornosti na antibiotike. Ukupna stopa preživljavanja u ispitivanju iznosila je 92% nakon šest mjeseci i 72% nakon dvije godine, što je povoljno u usporedbi s prethodno objavljenim studijama u kojima se dvogodišnja stopa preživljavanja kretala od 41,9 do 60%.

Rezultati studije podupiru pretpostavku kako transplantacija fekalne mikrobiote osigurava povećanje raznolikosti i bogatstva crijevne mikrobiote te može pružiti pozitivan učinak na pacijente s AML-om, zaključuju znanstvenici.

Izvor: Nature Communications

Pošalji prijatelju na email

Komentari