Ela Lučić

Datum objave: 03. 06. 2020.

Rezultati studije objavljeni u časopisu Nutrients pokazali su kako je uzimanje probiotičkog soja Bifidobacterium longum subsp. Longum OLP-01 zajedno s treningom tijekom šest tjedana dovelo do znatno veće izdržljivosti i snage stiska prednjih nogu u odnosu na zasebne rezultate treniranja ili uzimanja probiotika.

U provedenom istraživanju uočeni su višestruki funkcionalni učinci probiotika na poboljšanje zdravlja i sportske izvedbe. Probiotički soj Bifidobacterium longum subsp. Longum OLP-01 može se smatrati ergogenim sredstvom, posebno kod sportaša koji redovito intenzivno treniraju.

Povezanost mikrobiote crijeva i sportske izvedbe, kao i mogućnost modulacije mikrobiote putem prebiotika i probiotika u svrhu poboljšanja izvedbe, područje je sve većeg interesa mnogih znanstvenika. Rezultati istraživanja irskih znanstvenika iz 2014. godine otkrili su kako je mikrobiota crijeva profesionalnih irskih igrača ragbija znatno više raznolika od onih koji se ne bave sportom. Daljnjim studijama utvrđeno je kako su razlike između sportaša i tjelesno neaktivnih osoba još očitije na funkcionalnoj i metaboličkoj razini. 

U ovom istraživanju znanstvenici su laboratorijske miševe podijelili u četiri skupine: kontrolnu skupinu koja je predstavljala sjedilački način života, skupinu koja je bila tjelesno aktivna, skupinu koja je dobivala probiotik i skupinu koja je bila tjelesno aktivna te dobivala probiotik tijekom šest tjedana.

Rezultati su pokazali kako su miševi iz skupine koja je bila tjelesno aktivna, kao i iz skupine koja je uz tjelesnu aktivnost dobivala probiotik, imali za 8,5% nižu tjelesnu masu i udio masnog tkiva u odnosu na ostale dvije skupine. 

Također, miševi iz kontrolne skupine pokazali su značajno manju izdržljivost u testovima plivanja do iscrpljenja u odnosu na ostale skupine, dok je vrijeme plivanja do iscrpljenja bilo značajno veće u skupini koja je uz tjelesnu aktivnost dobivala probiotik u usporedbi sa skupinom koja je bila tjelesno aktivna ili je samo dobivala probiotik. 

Rezultati testa snage stiska prednjih nogu (engl. forelimb grip strength test) također su bili najveći u skupini koja je uz tjelesnu aktivnost dobivala probiotik, u usporedbi sa svim ostalim skupinama. U toj skupini su zabilježene i manje vrijednosti markera pomoću kojih se pratila razina umora, a poboljšanja su uočena u vrijednostima urea nitrata u krvi i metabolizmu amonijaka, ističu autori studije.

Znanstvenici su na temelju dobivenih rezultata zaključili kako uzimanje probiotičkog soja Bifidobacterium longum subsp. Longum OLP-01  vjerojatno djeluje na sportsku izvedbu modulacijom korisnih fizioloških prilagodbi i proizvodnjom povezanih metabolita, posebno u kombinaciji s vježbanjem. Naime, sportaši često osjećaju probavne tegobe zbog treninga visokog intenziteta, psihološkog stresa i putovanja, stoga se uzimanje ovog probiotika u obliku dodatka prehrani može smatrati alternativnom prehrambenom strategijom u svrhu poboljšanja njihove fiziološke prilagodbe i sportske izvedbe.

Pošalji prijatelju na email

Komentari