Globalno starenje stanovništva postaje sve izraženiji demografski trend, potaknut napretkom u zdravstvenoj skrbi i smanjenjem nataliteta. Predviđa se da će do 2050. godine udio starijih osoba doseći 22 % svjetske populacije, što će značajno povećati učestalost bolesti povezanih sa starenjem, poput demencije.
Rastuća prevalencija neurodegenerativnih bolesti prisutnih kod starijih osoba predstavlja ozbiljan javnozdravstveni i ekonomski problem, s rastućim troškovima liječenja i zdravstvene skrbi. Blago kognitivno oštećenje (engl. Mild cognitive impairment, MCI) predstavlja prijelazni stadij kognitivnog opadanja, gdje osobe imaju poteškoće s pamćenjem i razmišljanjem, ali one još ne ometaju svakodnevne aktivnosti. Kako bi se spriječio prelazak MCI-a u demenciju, važno je pronaći učinkovite strategije očuvanja kognitivnog zdravlja. Probiotici, korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva, mogu poboljšati funkciju mozga putem tzv. crijevno moždane osi.
Studije pokazuju da određene komponente mlijeka, kao što su proteini, masti, kazein i protein sirutke, služe kao hranjivi supstrati za korisne crijevne baterije, koje proizvode bioaktivne peptide s različitim fiziološkim učincima. Cilj nedavno provedene randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio je procijeniti učinkovitost probiotičkog pripravka koji sadrži Lacticaseibacillus rhamnosus LR5 i obrano mlijeko, na očuvanje kognitivnih sposobnosti kod starijih osoba.
Studija je uključila 20 sudionika starijih od 60 godina, koji su nasumično raspoređeni u dvije skupine. Skupina s visokom dozom (n=10) primala je 1 x 1010 CFU LR5 s 4055 mg obranog mlijeka/dan, dok je skupina s niskom dozom (n=10) primala 1 x 1010 CFU LR5 s 1622 mg obranog mlijeka/dan, tijekom razdoblja od 12 tjedana. Svi su sudionici upućeni da zadrže svoj uobičajeni način života i prehrambene navike. Kognitivne procjene provedene su na početku studije te nakon 12 tjedana.
Kod skupine koja je primala visoku dozu uočeno je poboljšanje u koncentraciji i orijentaciji, dok je skupina s niskom dozom pokazala napredak u imenovanju i odgođenom prisjećanju.
Nadalje, niža doza bila je učinkovitija u sveukupnom kognitivnom poboljšanju u odnosu na višu dozu, što je u skladu s prethodnim istraživanjima koja upućuju da umjerena konzumacija mliječnih proizvoda ima povoljan učinke na kognitivne funkcije. Razine Lacticaseibacillus rhamnosus povećale su se skupini s niskom dozom, što je dovelo do poboljšanja funkcije mozga i smanjenja upale.
Zaključno, kombinacija Lacticaseibacillus rhamnosus i obranog mlijeka može poboljšati zdravlje crijeva, smanjiti upalu i poboljšati sintezu neurotransmitera, čime povoljno utječe na kognitivne funkcije. Potrebne su daljnje studije koje uključuju mlađe dobne skupine kako bi se razvile preventivne strategije.
Izvor: Nutrients