Maja Biličić

Datum objave: 20. 02. 2019.

Novo istraživanje pokazalo je da učinak linolne kiseline na ljudsko tijelo uvelike ovisi o genima. Znanstvenici razmatraju trebaju li se preporučene vrijednosti za unos linolne, a možda i drugih masnih kiselina, prilagoditi genima pojedinaca.

Istraživanje se bavilo pitanjem ovisi li unos linolne kiseline na sastav masnih kiselina u serumu i razinu glukoze, inzulina i CRP-a natašte o točkastim mutacijama gena FADS1. U istraživanju je sudjelovalo više od 1300 sredovječnih muškaraca koji su 4 tjedna kroz svoju prehranu uzimali suncokretovo ulje obogaćeno linolnom kiselinom u dozi od 30-50 mL. Sudjelovalo je i dodatnih 60 muškaraca nosioca dvije različite varijacije gena.

Rezultati su pokazali da utjecaj linolne kiseline na organizam uvelike ovisi o tome koju varijaciju gena FADS1 osoba nosi. Međutim, to nema utjecaja na učinkovitost linolne kiseline u smanjenju razine glukoze natašte.

Također, ovisno o varijaciji gena, povećan unos linolne kiseline može dovesti do povećanja ili sniženja razine CRP-a. Varijacija gena FASD1 utjecala je i na razine medijatora upale koji nastaju iz metabolita linolne kiseline i drugih omega-6 masnih kiselina.

Potrebna su daljnja istraživanja prije no što znanstvenici preporuče uzimanje masnih kiselina s obzirom na gene pojedinaca.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari