Vitaminoteka

Datum objave: 11. 03. 2015.

Nedavna klinička studija australskih istraživača, pokazala je da dodaci kurkumina nekim pacijentima s depresivnim poremećajem mogu pomoći u smanjenju njihovih simptoma.

Stoga je ista skupina znanstvenika u novom istraživanju odlučila podrobnije ispitati mehanizam djelovanja ove tvari, koja predstavlja glavnu aktivnu komponentu poznatog začina – kurkume.

U novom istraživanju korišteni su nalazi različitih pretraga provedenih u prethodnoj studiji, u kojoj je sudjelovalo 50 ispitanika s depresivnim poremećajem. Dio ispitanika tada je tijekom perioda od osam tjedana dva puta dnevno uzimao 500 mg ekstrakta kurkumina, dok je ostatak dobivao placebo.

Rezultati su pokazali da je kurkumin utjecao na razine nekoliko ispitanih biomarkera koji bi mogli biti povezani s depresivnim poremećajem.

Primijećeno je da su razine endotelina-1 i leptina – proteina bitnih u regulaciji krvnog tlaka, odnosno, energetske potrošnje, bile čvrsto povezane s ishodom uzimanja pripravaka kurkumina. Osobe koje su na početku studije imale višu razinu endotelina-1 i leptina u krvi, nakon osmotjednog uzimanja kurkumina pokazale su veće smanjenje simptoma depresije, što ukazuje na potencijalan mehanizam djelovanja ove aktivne tvari iz kurkume.

Izvor: European Neuropsychopharmacology

Pošalji prijatelju na email

Komentari