Magdalena Klepo

Datum objave: 29. 12. 2023.

Sportska aktivnost povezana je ne samo sa značajnim tjelesnim opterećenjem, već i s izloženošću uvjetima poput psihičkog stresa i okoline koji utječu na kvalitetu sportske izvedbe. Nogomet karakterizira tjelesna aktivnost visokog intenziteta, što pridonosi njegovoj visokoj fiziološkoj zahtjevnosti.

Ponavljajući nogometni pokreti poput ubrzavanja, usporavanja, šutiranja i skakanja mogu dovesti do oštećenja mišića koje je praćeno oksidativnim stresom, upalom i lošijom sportskom izvedbom. S obzirom na raspored profesionalnih sportaša, koji se sastoji od po nekoliko utakmica tjedno, razdoblja njihova oporavka ne dopuštaju optimalnu regeneraciju mišića, što može povećati rizik od ozljede.

Upotreba goveđeg kolostruma, dobivenog iz kravljeg mlijeka može pomoći u oporavku mišića i poboljšanju sportske izvedbe, budući da sadrži spojeve poput faktora rasta, antimikrobnih peptida i imunoloških medijatora, s potencijalnom primjenom u sportu. Laktoferin, komponenta goveđeg kolostruma, ističe se zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava. Prethodno istraživanje pokazalo je da laktoferin kontrolira upalni odgovor sprječavanjem djelovanja slobodnih radikala. Dodatno, jedna studija je otkrila da dodatni unos goveđeg kolostruma u malim dozama kod nogometaša dovodi do smanjenog oštećenja mišićnih vlakana i upale uzrokovane C-reaktivnim proteinom i interleukinom-6.

Cilj dvostruko slijepe, placebom kontrolirane, randomizirane studije bio je istražiti učinke šestomjesečnog dodatnog unosa goveđeg kolostruma kod profesionalnih nogometaša na funkcioniranje imunosnog sustava, određene parametre povezane s metabolizmom željeza i anaboličku/kataboličku ravnotežu.

Studija je uključila 28 nogometaša, nasumično raspoređenih u dvije skupine. Intervencijska skupina (n=19) svako jutro i večer primala je četiri gastrorezistentne kapsule koje su sadržavale 3,2 grama goveđeg kolostruma. Kontrolna skupina (n=9) primala je placebo, odnosno mlijeko u prahu u istoj dozi i na iste dane kao i skupina koja je primala dodatke goveđeg kolostruma, tijekom 24 tjedna. Na početku studije te nakon 3 i 6 mjeseci proveden je više etapni test trčanja na 20 m tijekom sljedećih razdoblja treninga: u pripremnom razdoblju (T1), na početku (T2) te na kraju natjecateljskog razdoblja (T3). Uzorci krvi uzeti su prije i poslije testa te 3 sata nakon oporavka kako bi se odredili parametri homeostaze željeza, proupalne i protuupalne ravnoteže te hormonski odgovori.

U skupini koja je primala goveđi kolostrum u obliku dodatka prehrani uočeno je značajno povećanje koncentracije imunoglobulina G (IgG) (p=0,0033), popraćeno smanjenjem upalnih parametara. Nakon testa intenzivnog vježbanja, uočena je značajno viša razina TNF-α u placebo skupini u odnosu na intervencijsku skupinu.

Znanstvenici zaključuju da jačanje imunosnog sustava, naznačeno povećanjem koncentracije IgG-a kod ispitanika koji su primali goveđi kolostrum, može biti važan čimbenik u zaštiti od infekcija, pridonoseći održavanju kontinuiteta treninga. Stoga je potrebno razmotriti strategiju dodatnog unosa goveđeg kolostruma kod sportaša u razdobljima povećane osjetljivosti na infekcije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari