Ela Lučić

Datum objave: 14. 04. 2021.

Uzimanje ekstrakta sjemenki grožđa može značajno modulirati razinu krvnog tlaka, posebno u muškaraca, pokazali su rezultati nove randomizirane kontrolirane studije.

U ranijim je studijama utvrđeno kako standardizirani ekstrakt sjemenki grožđa pruža blagotvorne učinke za kardiovaskularno zdravlje. Cilj ove studije bio je otkriti mehanizam djelovanja zapaženih koristi pomoću in vitro ispitivanja u kojemu su korištene humane endotelne stanice pupčane vene (HUVEC, engl. Human Umbilical Vein Endothelial Cells).

Znanstvenici su proveli dvostruko slijepu, randomiziranu paralelnu studiju kontroliranu placebom na 80 odraslih osoba s blagom hipertenzijom, u dobi od 40 do 70 godina. Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije skupine te im je dodijeljeno uzimanje ekstrakta sjemenki grožđa u dozi od 150 mg dva puta dnevno ili placeba tijekom 16 tjedana. Ispitanici su prošli niz procjena, uključujući niz testova razine krvnog tlaka, upitnike za percipirani stres i upitnike o kvaliteti života.

Rezultati su pokazali kako su učinci na smanjenje sistoličkog krvnog tlaka usporedivi među ispitivanim skupinama, a značajno poboljšanje zabilježeno je kod skupine koja je uzimala ekstrakt tijekom 16 tjedana.  Ovaj je učinak najznačajnije primijećen kod muškaraca.

Znanstvenici su također zabilježili statistički značajno smanjenje zabrinutosti ispitanika, kao i poboljšanje u rezultatima kognitivnih parametara nakon uzimanja ispitivanog dodatka prehrani. To ukazuje na njegov potencijalni blagotvoran učinak na razinu stresa i raspoloženje. Međutim, mehanizam koji se nalazi u osnovi blagotvornog djelovanja na raspoloženje još nije poznat. Pozitivne promjene mogu se pripisati sadržaju polifenola u ekstraktu sjemenki grožđa. Polifenoli su u literaturi snažno povezani s poboljšanjem kognitivnih funkcija, boljim raspoloženjem i zaštitnim učincima na različite bolesti mozga. U budućim studijama trebalo bi se usredotočiti na potencijal ekstrakta sjemenki grožđa u pogledu smanjenja razine stresa, zaključuju autori studije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari