Magdalena Klepo

Datum objave: 08. 01. 2024.

Lavlja griva (Hericium erinaceus) jestiva je gljiva koja pripada porodici Hericiaceae, a svoj naziv dobila je zbog svoje sličnosti s izgledom lavlje grive. Sastoji se od niza pojedinačnih, dugih, visećih mesnatih bodlji bijele boje. Rasprostranjena je u zemljama istočne Azije, uključujući Japan i Kinu.

Od nedavno postoji veliki interes za ljekovita svojstva ove gljive budući da se unutar micelija nalaze brojni bioaktivni spojevi, poput polisaharida i fenolnih kiselina. Dok su antioksidativna i antimikrobna svojstva lavlje grive od prije poznata, nedavno se pojavilo zanimanje za njezina potencijalna neuroprotektivna i neurodegenerativna svojstva. Spomenuti učinci pripisuju se prisutnosti spojeva hericenona i erinacina koji mogu lako prijeći krvno - moždanu barijeru te potaknuti sintezu i izlučivanje faktora rasta živaca.

Prethodne studije uočile su poboljšanje raspoloženja i pamćenja nakon uzimanja gljive H. erinaceus. Ipak, u svim dosada provedenim istraživanjima sudjelovale su ili starije osobe ili specifične kliničke skupine, obično osobe kod kojih je primijećen kognitivni pad. Nedavno provedena studija nastojala je istražiti učinke gljive H. erinaceus na kognitivne funkcije i pamćenje kod mladih, zdravih osoba bez prisutnog kognitivnog pada, s ciljem utvrđivanja potencijalne upotrebe gljive H. erinaceus kao prirodne preventivne mjere u ovoj populaciji u budućnosti.

Istraživači su uključili 41 zdravu odraslu osobu, dobi 18 do 45 godina koje su nasumično podijeljene u intervencijsku ili placebo skupinu. Svaka je skupina primala tri kapsule dnevno, pri čemu je svaka kapsula sadržavala ili 600 mg gljive H. erinaceus (što je jednako dnevnoj dozi od 1,8 grama) ili placebo (mikrokristalnu celulozu). Akutni i kronični učinci unosa H. erinacueus procijenjeni su mjerenjem kognitivne funkcije nakon 48 sati i 28 dana intervencije. Za mjerenje učinaka na pažnju, izvršnu funkciju, radnu memoriju i epizodno pamćenje, korišteni su sljedeći zadaci: trenutačno i odgođeno pamćenje riječi, numerička radna memorija, vrijeme reakcije, Stroop test i odgođeno prepoznavanje riječi.

Uočeno je da su sudionici koji su primali dodatak gljive H. erinaceus znatno brže riješili Stroop zadatak u odnosu na placebo skupinu. Nadalje, primijećen je trend smanjenja razine subjektivnog stresa nakon 28-dnevnog razdoblja uzimanja dodatka, u usporedbi s placebo skupinom i rezultatima prvog dana.

Znanstvenici zaključuju da unos H. erinaceus može poboljšati brzinu izvedbe te smanjiti razinu stresa. Ipak naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjima učinaka gljive H.erinaceus koja bi uključivala više sudionika u svrhu poboljšanja valjanosti i pouzdanosti navedenih učinaka.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari