Ružica Vukadin

Datum objave: 16. 11. 2021.

Gubitak tjelesne mase nakon gestacijskog dijabetesa može spriječiti mogući razvoj dijabetesa tipa 2. Međutim, pronalaženje najučinkovitijeg načina za gubitak tjelesne mase predstavlja izazov, pogotovo novopečenim majkama.

Prema novim istraživanjima popularna dijeta 5:2 ili povremeni post djeluje jednako učinkovito kao i dijeta s ograničenim unosom energije, a uz to je ženama fleksibilnija za primjenu. Dijeta 5:2 podrazumijeva normalan unos hrane tijekom pet dana u tjednu dok se ostala dva dana u tjednu značajno ograničava unos energije.

Svaka peta trudnica bori se s gestacijskim dijabetesom, a kod takvih žene rizik za razvoja dijabetesa tipa 2 veći je za deset puta. Žene, koje uz gestacijski dijabetes imaju i prekomjernu tjelesnu težinu, još su u većem riziku.

Najbolji način za gubitak tjelesne mase i prevenciju dijabetesa je pravilna prehrana s ograničenim unosom energije i redovita tjelesna aktivnost. Iako zvuči vrlo jednostavno, nažalost, teško se primjenjuje u praksi jer nove majke često sebe stavljaju na posljednje mjesto.

Cilj ovog istraživanja bio je usporediti utjecaj dijete 5:2 i dijete s ograničenim unosom energije (1500 kcal / dnevno) na gubitak tjelesne mase i markere rizika za razvoj dijabetesa tipa 2 kod žena koje su imale gestacijski dijabetes. Kod obje dijete je unos energije bio smanjen za 25% tjedno.

Kako je već spomenuto, rezultati istraživanja pokazali su kako dijeta 5:2 djeluje jednako učinkovito kao i kontinuirana dijeta s ograničenim unosom energije.

Budući da dijeta 5:2 smanjuje unos energije samo tijekom dva dana, možda bi nekim ženama mogla biti jednostavnija za pridržavanje za razliku od uobičajenih niskokaloričnih dijeta za koje je potrebno izdvojiti više vremena. Važno je naglasiti kako bi žene trebale potražiti savjet liječnika ili nutricionista prije nego započnu s ovom vrstom prehrane, kako bi bile sigurne da je ona prikladna za njih.

Izvor: University of South Australia

Pošalji prijatelju na email

Komentari