Vitaminoteka

Datum objave: 09. 12. 2019.

Broj osoba oboljelih od upalnih bolesti crijeva (engl. Inflammatory Bowel Diseases, IBD) tri puta je veći od prethodnih procjena, a prema novom istraživanju oboljeli imaju i veći rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva. 

Budući da trenutno ne postoji lijek za IBD, pacijenti će često trebati složene i skupe tretmane tijekom života. Ovaj predviđeni porast učestalosti pojave IBD-a može predstavljati još veće opterećenje poprilično preopterećenih zdravstvenih sustava.

Znanstvenici su ispitali slučajeve IBD-a s početka stoljeća kako bi prikupili točne podatke o učestalosti ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti u Velikoj Britaniji. Prikupljeni podaci za to područje pokazuju da je učestalost pojave IBD-a tri puta veća od ranije prijavljene. Tako je učestalost ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti između 2000. i 2017. godine porasla za 55%, odnosno 83%.

Novo istraživanje pokazalo je da osobe koje boluju od Crohnove bolesti imaju 23% veći rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva u usporedbi s kontrolama, dok su pacijenti s ulceroznim kolitisom imali 43% veći rizik za razvoj ove maligne bolesti. Porast učestalosti IBD-a zato može potencijalno dovesti do povećanja broja slučajeva karcinoma debelog crijeva.

Ovi rezultati su posebice alarmantni ako se u obzir uzme da su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest neizlječive bolesti koji značajno utječu na kvalitetu života oboljelih. Oboljeli često imaju manju sposobnost obavljanja posla, a procjenjuje se da 44% oboljelih tvrdi da su izgubili ili napustili posao zbog upalne bolesti crijeva. Osim toga, oboljeli od IBD-a imaju i veći rizik za razvoj depresije.

Zaključno, autori ove studije naglašavaju važnost ulaganja svih napora u razvoj učinkovitih strategija liječenja  IBD-a koje će omogućiti bolesnicima i njihovim obiteljima kvalitetniji i zdraviji život.

Izvor: Nutraingredients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: IBD, Upalne bolesti crijeva,

Komentari