Učestalost debljine i mediteranska prehrana

Datum objave: 13. 03. 2006.

Studija koja će biti objavljena u sljedećem broju časopisa Nutrition istražila je vezu učestalosti debljine i mediteranskog načina prehrane..
Uzorak ispitanika činilo je 1514 muškaraca i 1528 žena koji su bili odabrani metodom slučajnog probira. Ispitanici su bili u dobi od 18 do 87 godina i nisu imali kardiovaskularne bolesti.
Mjereni su antropometrijski parametri i učestalost konzumacije pojedinih namirnica te je procjenjivan stupanj pridržavanja mediteranske dijete.
Autori u rezultatima navode kako su osobe koje su se hranile najbliže idealnoj mediteranskoj dijeti imale 51 % manje izgleda za pojavu debljine te 59% manje šansi za pojavu tzv. centralne pretilosti (nakupljanja masnog tkiva u predjelu trbuha), u usporedbi s osobama koje nisu imale mediteransku prehranu.
Nutrition 22 (2006) članak u tisku
doi:10.1016/j.nut.2005.11.004

Pošalji prijatelju na email

Komentari