Ela Lučić

Datum objave: 27. 10. 2022.

Rezultati novog istraživanja ukazuju na to kako bi smanjenje konzumacije određenih ključnih namirnica moglo utjecati na smanjenje ukupne konzumacije visokoprerađene hrane, koja je bogata šećerom, soli i trans mastima.

Rezultati prethodno provedenih istraživanja pokazali su povezanost učestale konzumacije visokoprerađene hrane s hipertenzijom, debljanjem, povećanim rizikom od srčanih bolesti i preranom smrću. Visokoprerađena hrana osmišljena je da bude izuzetno ukusna ili napravljena da izazove što veću ovisnost, tvrde stručnjaci. Takvi proizvodi su također jeftini i praktični, zbog čega im je teško odoljeti.

U ovoj studiji, znanstvenici su prikupili podatke o tome koliko su često adolescenti konzumirali 12 visokoprerađenih prehrambenih proizvoda tijekom prethodnih 8 tjedana. Visokoprerađena hrana uključuje unaprijed zapakirana peciva, slatkiše, čips, čokoladu, energetska pića, smrznute deserte, sok, peciva iz trgovine, smoothije iz trgovine, kavu ili čaj zaslađen glukoznim sirupom, bijeli kruh i prerađeno meso. U studiju je bilo uključeno 315 adolescenata u dobi od 13 do 19 godina između veljače i travnja 2022. godine. Prosječni indeks tjelesne mase među ispitanicima iznosio je 22,8 kg/m2 (što ukazuje na normalnu tjelesnu masu).

Ispitanici su ispunili anketu o učestalosti konzumacije visokoprerađene hrane. Njihovi rezultati za potrošnju u 2022. godini uspoređeni su s njihovim rezultatima potrošnje prije početka pandemije 2019. godine.

Utvrđeno je kako slatkiši, unaprijed zapakirana peciva i smrznuti deserti djeluju kao moguća „odskočna daska“ za povećanje potrošnje drugih prerađenih prehrambenih proizvoda.

Adolescenti koji su promijenili učestalost konzumacije ovih namirnica vjerojatnije su promijenili i konzumaciju sve ostale visokoprerađene hrane, napominju stručnjaci.

Izvješće je također otkrilo kako je 43% adolescenata prijavilo povećanje učestalosti konzumiranja visokoprerađene hrane nakon što su ukinuta ograničenja vezana uz pandemiju, u usporedbi s njihovom konzumacijom prije pandemije, dok je 57% procijenilo smanjenje konzumacije.

Znanstvenici poručuju kako bi adolescenti trebali izbjegavati prekomjernu konzumaciju određenih namirnica kao što su slatkiši i peciva, jer se čini da njihova povećana konzumacija dovodi do povećane konzumacije ostale prerađene hrane. Dobra je vijest da čak i male promjene, poput smanjenja učestalosti konzumacije nekoliko navedenih namirnica, mogu utjecati na smanjenje ukupne konzumacije visokoprerađene hrane i imati veliki utjecaj na cjelokupno zdravlje.

Budući da je ovo mala, preliminarna studija, potrebno je nastaviti istraživati ovo područje kako bi se utvrdilo na koji način se može utjecati na prehrambena ponašanja u svrhu promicanja optimalnog kardiovaskularnog zdravlja.

Izvor: American Heart Association

Pošalji prijatelju na email

Komentari