Petra Bračić

Datum objave: 15. 10. 2024.

Česta konzumacija gaziranih pića ili voćnih sokova povezana je s povećanim rizikom od moždanog udara,  a isto se pripisuje i konzumaciji više od četiri šalice kave dnevno. Ovi rezultati dolaze iz dvije analize INTERSTROKE istraživačkog projekta, a objavljeni su u dva časopisa —Journal of Stroke i International Journal of Stroke.

Moždani udar nastaje kada se prekine dotok krvi u dio mozga, što oštećuje moždane stanice. Moždani udar može biti ishemijski, koji je obično posljedica krvnog ugruška, ili hemoragijski, koji nastaje zbog krvarenja u moždano tkivo. INTERSTROKE je jedno od najvećih međunarodnih istraživanja čimbenika rizika za razvoj moždanog udara, u kojem je sudjelovalo gotovo 27000 ljudi iz 27 zemalja, uključujući gotovo 13500 ljudi koji su doživjeli prvi moždani udar. U istraživanju su sudjelovali ispitanici s različitihgeografskih područja, uključujući i ispitanike iz europskih zemalja, te različitog etničkog porijekla i kardiovaskularnih rizika.

Istraživanje usmjereno na konzumaciju gaziranih pića i voćnih sokova otkrilo je:

•   gazirana pića, uključujući ona s dodanim šećerom i sladilima (poput proizvoda s oznakom diet ili 0 % šećera), povezana su s 22% većim rizikom za razvoj moždanog udara, a rizik se naglo povećava s unosom dva ili više takvih pića dnevno
•    istraživanje je naglasilo da mnogi proizvodi koji se prodaju kao voćni sokovi sadrže koncentrate s dodanim šećerima i konzervansima, što može umanjiti blagodati svježeg voća i zapravo povećati rizik od moždanog udara
•    voćni sokovi/gazirana pića bili su povezani s 37% većim rizikom  za za razvoj hemoragijskog moždanog udara , dok se uz dvije čaše takvih pića dnevno rizik utrostručuje
•    najveći porast rizika za razvoj hemoragijskog moždanog udara povezanog s konzumacijom voćnih sokova/pića zabilježen je kod žena
•    konzumacija više od sedam čaša vode dnevno bila je povezana sa smanjenjem rizika od moždanog udara uzrokovanog krvnim ugruškom

Istraživanje usmjereno na konzumaciju kave i čaja otkrilo je:

•    unos više od četiri šalice kave dnevno povećalo je šansu za moždani udar za 37%, dok niže količine nisu bile povezane s rizikom
•    konzumacija čaja bila je povezana sa smanjenjem rizika za razvoj moždanog udara za 18-20%
•    konzumacija 3-4 šalice crnog čaja dnevno — uključujući Breakfast i EarlGrey čajeve, ali ne i zeleni ili biljni čaj — bila je povezano s 29% nižim rizikom za razvoj moždanog udara
•    konzumacija 3-4 šalice zelenog čaja dnevno bilo je povezano s 27% nižim rizikom od moždanog udara
•    dodavanje mlijeka može smanjiti ili blokirati blagotvorne učinke antioksidansa koji se nalaze u čaju. Smanjeni rizik od moždanog udara zbog pijenja čaja nije bila prisutna kod onih koji su dodavali mlijeko
•    postojale su značajne geografske razlike u nalazima — čaj je bio povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara u Kini i Južnoj Americi, ali s većim rizikom od moždanog udara u Južnoj Aziji

Glavni cilj INTERSTROKE istraživanja bio je pružiti korisne informacije o tome kako smanjiti rizik od moždanog udara. Iako je hipertenzija najvažniji čimbenik rizika, rizik od moždanog udara može se smanjiti i zdravim načinom života koji uključuje  pravilnu  prehranu i tjelesnu aktivnost.

Trenutno istraživanje daje dodatne informacije o zdravim izborima kada je riječ o svakodnevnoj konzumaciji pića.

Pošalji prijatelju na email

Komentari