Datum objave: 16. 02. 2010.

Nova Singapurska studija provedena na više od 60 500 ispitanika u periodu praćenja od 14 godina, otkriva da se konzumiranjem (svega) dva i više gaziranih pića tjedno, rizik obolijevanja od karcinoma gušterače povećava se za čak 87% .

Karcinom gušterače jedan je od malignijih vrsta karcinoma, s obzirom da je 5-godišnje preživljenje od trenutka postavljanja dijagnoze svega 5%.

Incidencija karcinoma gušterače povezuje se i s nizom drugih čimbenika poput neurednog života, visokog kalorijskog unosa, pušenja i smanjene tjelesne aktivnosti, koje također stoje u zajedničkom nazivniku redovitoj konzumaciji gaziranih pića. Jedan od mehanizama koje se smatra odgovornima za karcinogenezu jest i neprestana stimulacija stanica gušterače visokim vrijednostima glukoze u krvi, a činjenica da gazirana pića u pravilu obiluju štetnim jednostavnim šećerima – jest neupitna.

Izvor: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, February 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari