Nova Singapurska studija provedena na više od 60 500 ispitanika u periodu praćenja od 14 godina, otkriva da se konzumiranjem (svega) dva i više gaziranih pića tjedno, rizik obolijevanja od karcinoma gušterače povećava se za čak 87% .
Karcinom gušterače jedan je od malignijih vrsta karcinoma, s obzirom da je 5-godišnje preživljenje od trenutka postavljanja dijagnoze svega 5%.
Incidencija karcinoma gušterače povezuje se i s nizom drugih čimbenika poput neurednog života, visokog kalorijskog unosa, pušenja i smanjene tjelesne aktivnosti, koje također stoje u zajedničkom nazivniku redovitoj konzumaciji gaziranih pića. Jedan od mehanizama koje se smatra odgovornima za karcinogenezu jest i neprestana stimulacija stanica gušterače visokim vrijednostima glukoze u krvi, a činjenica da gazirana pića u pravilu obiluju štetnim jednostavnim šećerima – jest neupitna.
Izvor: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, February 2010