Maja Biličić

Datum objave: 15. 03. 2018.

Novo istraživanje pokazalo je da pozitivan utjecaj tjelovježbe na mozak može pomoći u jačanju imunološkog sustava i sprječavanju nagomilavanja masti.

Ranija istraživanja pokazala su da tjelovježba može imati blagotvoran učinak na um. Treninzima se u mišićima čisti krv, a marker kinurenin, u većim količinama izmjeren kod osoba s depresijom i mentalnim bolestima, pretvara se u kinurensku kiselinu.

U svrhu novog istraživanja znanstvenici su proučavali funkciju kinurenske kiseline. Miševe su hranili hranom bogatom mastima zbog čega su postali pretili, a razina šećera u krvi im je porasla .

Otkrili su da dnevna doza kinurenske kiseline, bez obzira na vrstu prehrane, može spriječiti daljnji rast tjelesne mase i poboljšati toleranciju na glukozu.

Utvrdili su da kinurenska kiselina aktivira receptor masnih i imunoloških stanica, što kod masnih stanica dovodi do pretvaranja bijelih u smeđe, a kod imunoloških do poboljšanja njihovih protuupalnih svojstava.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi otvoriti put novim terapijama za pretilost i dijabetes, a sljedeći je korak znanstvenika identificirati lanac molekula na kojeg utječu tjelovježba i prehrana.

Izvor: Cell Metabolism

Pošalji prijatelju na email

Komentari