Znanstvenici i proizvođači čokolade osnovat će centar za istraživanje čokolade u Švedskoj.

Centar će biti posvećen istraživanjima u svrhu poboljšanja kvalitete proizvoda.

Paul Smith iz Instituta za kemiju površina istaknuo je kako su znanstvenici već godinama u suradnji s industrijom i svjesni su s kojim se problemima susreću proizvođači tijekom razvoja proizvoda.

Osnovna okosnica istraživanja bit će kemijska i fizikalna svojstva čokolade. Jedan od aspekata, koji će se istraživati, fenomen je bijelog pokrova koji se pojavljuje na čokoladi nakon nekog vremena. Taj fenomen koji pogađa posebice punjene čokolade, događa se kada masnoća migrira iz središta čokolade na površinu.

Prema izjavi g. Paula Smitha, centar bi trebao početi s radom u travnju, a bit će prvi te vrste u Švedskoj i u svijetu.

Centar, smješten i u Stockholmu i u Goeteborgu, financirat će švedske i međunarodne tvrtke čokoladne industrije ali, kako kaže Smith, zatražit će se i europsko financiranje.

Gastro.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada,

Komentari