U prevenciji kardiovaskularnih bolesti važnije je koje, nego koliko masti konzumiramo

Datum objave: 25. 01. 2005.

Procjenjujući rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, finski istraživači su utvrdili da je važnije koju vrstu, nego koliko masti konzumiramo.

U studiji je sudjelovalo preko 1500 muškaraca srednjih godina, a pratio se njihov unos višestruko nezasićenih i zasićenih masnih kiselina te učestalost razvoja kardiovaskularnih bolesti te broj smrtnih slučajeva od istih.

Muškarci koji su u serumu imali najviše razine nezasićenih masnih kiselina imali su 3 puta manji rizik od smrti uzrokovane nekom od kardiovaskularnih bolesti.

Također je pokazano da je, za razliku od količine ukupno unesenih masti, količina unesenih polinezasićenih masnih kiselina obrnuto povezana sa rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti i smrti od istih.

Izvor: Archives of Internal Medicine (165, pp193-199).

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, masti,

Komentari