U posljednjih 50 godina opala je nutritivna vrijednost namirnica
Biokemičari Sveučilišta u Texas-u ispitivali su nutritivni sastav 43 usjeva te uočili da je u posljednjih 50 godina njihova nutritivna vrijednost opala..
Studija je kreirana s ciljem utvrđivanja kako moderne metode u poljoprivrednoj proizvodnji utječu na nutritivni sastav hrane. U istraživanju su se proučavale promjene u nutritivnom sastavu usjeva, uglavnom povrća, te dinja i jagoda, za koje su nutritivne informacije prikupljane 1950. i 1999.
Usporedba u nutritivnom sastavu (točnije u količini proteina, kalcija, fosfora, željeza, riboflavina i vitamina C) vršila se i za pojedinačne namirnice i za skupine namirnica.
Rezultati su pokazali da je u odnosu na 1950., nutritivna vrijednost namirnica do 1999. godine opala i to u rasponu od 6% za proteine do 38% za riboflavin.
Autori studije naglasili su da bi zabrinjavajući mogli biti i podaci o smanjenju količine magnezija, cinka, vitamina B6, vitamina E te prehrambenih vlakana, no za sada nemaju potvrdu ovoj pretpostavci jer količina navedenih nutrijenata 1950. godine nije mjerena.
Izvor: J Am Coll Nutr 2004. 23, Num. 6