Datum objave: 23. 09. 2014.

Poznato je da tjelovježba čuva zdravlje srca, no u novom švedskom istraživanju otkriveno je da je samo 30 minuta vježbanja intenzivnim ili jedan sat umjerenim intenzitetom dovoljno za snižavanje rizika od zatajenja srca za čak 46 %.

Švedski znanstvenici 1997. godine su ispitali 39 805 ispitanika o njihovom načinu života i povijesti bolesti. Tada su imali 20-90 godina te nitko od njih nije pokazivao znakove zatajenja srca. Narednih godina, do 2010., istraživači su se služili medicinskim evidencijama kako bi pratili zdravstveno stanje ispitanika.

Primijećeno je da što je pojedinac bio aktivniji, to je imao niži rizik od zatajenja srca. Ispitanici koji su svaki dan provodili jedan sat aktivnosti umjerenog intenziteta ili 30 minuta aktivnosti jačeg intenziteta, imali su 46 % niži rizik od zatajenja srca.

Tjelesna aktivnost pokazala se jednako korisnom i kod muškaraca i kod žena.

Inače, umjerenom tjelovježbom smatraju se i sve svakodnevne aktivnosti koje zamjetno ubrzavaju rad srca te iziskuju umjereni napor. Poput brže šetnje, plesa, vrtlarenja, kućanskih poslova, igranja s djecom i dr.

Izvor: Circulation: Heart Failure

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelovježba,

Komentari