Tvrdim sirevima protiv karcinoma debelog crijeva

Datum objave: 04. 05. 2006.

Prehrambene navike više od 60 000 Šveđanki dobi 40-76 godina su praćene kroz 15 godina, s posebnim osvrtom na konzumiranje mliječnih proizvoda i učestalost karcinoma debelog crijeva..

Nakon što su uzeti u obzir svi čimbenici koji bi mogli utjecati na krajnji rezultat statističke analize, utvrđeno je da visok unos mliječnih proizvoda koji imaju visok udjel masti smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva.

Jednaka je povezanost utvrđena i za unos CLA (konjugirana linolna kiselina) čiji najvažniji prehrambeni izvor su mliječni proizvodi.

Svako povećanje konzumiranja mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti za 2 jedinice serviranja značilo je smanjenje rizika od karcinoma debelog crijeva za 13 %.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari