Tuna i autizam kod djece

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pojava autizma kod djece u posljednjih 20 godina značajno je porasla, stoga se vjeruje da pojedini čimbenici iz okoliša, poput prisustva žive u hrani, tome uveliko doprinose..
U prilog ovakvome stajalištu idu i istraživanja koja pokazuju da djeca sa autizmom imaju smanjenu efikasnost izlučivanja žive iz organizma. Isto tako kod novorođenčadi sa autizmom utvrđena je 2 puta veća količina žive u usporedbi sa zdravom novorođenčadi.
Glavni put ulaska žive u organizam je hrana, prvenstveno morska. Naime velike ribe, poput tune, u svom mesu sadrže puno ulja u kojem se tijekom njihova dugog životnog vijeka postepeno akumulira velika količina žive.
S obzirom da nerođene bebe imaju još veći rizik razvoja autizma, u nekim državama (UK, Australija) agencije za hranu upozoravaju trudnice na moguću vezu tuna i autizma kod djece, pa im preporučuju maksimalan unos do 4 puta tjedno po 150 g.
Ograničenja za manje ribe i tunu iz konzervi ne postoje jer se za konzerviranje koristi tuna koja je manja i mlađa, pa stoga sadrži i manje žive.

Pošalji prijatelju na email

Komentari