Datum objave: 04. 07. 2007.

Možete npr. udaljiti primamljivu hranu.

U jednom istraživanju ispitanici su pojeli upola manje kad im se primamljivi slatkiš odmaknuo za 2 m. Tijekom prelaženja ove udaljenosti preispitali su svoj osjećaj gladi.

U jednoj drugoj studiji, 150 zaljubljenika u video igrice je pozvano na ocjenjivanje novog čipsa. Pritom je svaki sedmi ili četrnaesti hrskavi krumpirić bio obojan u crveno. Rezultat? Oni kojima su servirane posude s neobojanim čipsom pojeli su 23 komada, oni čiji je svaki četrnaesti čips bio crven pojeli su 15 komada, a oni čiji je svaki sedmi bio obojan 10.

Bilo koja okolnost koja nas prekida u jedenju rezultira manjim unosom hrane.

Važna je i veličina porcije ili pakiranja. Npr. studenti koji su dobili jednu vrećicu s 200 čokoladnih bombona tijekom jednog sata su pojeli 73 bombona, dok su oni kojima je podijeljeno 10 manjih vrećica s 20 bombona tijekom istog vremena pojeli samo 42 bombona. Razlika je 31 bombon tj. 112 kcal. Sasvim dovoljno da se dugoročno spriječi gojaznost.

Izvor: Food Technology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kalorije,

Komentari