Vitaminoteka

Datum objave: 09. 10. 2012.

Prema istraživanju provedenom an Sveučilištu u Bostonu i objavljenom u časopisu Arthritis & Rheumatism, dvodnevna konzumacija trešanja smanjuje rizik za pojavu napadaja gihta za 35%.

U studiji su sudjelovale 633 osobe sa gihtom koje su istraživači pratili putem interneta godinu dana. Sudionici studije odgovarali su o učestalosti napadaja gihta, simptomima, čimbenicima rizika, lijekovima te konzumaciji trešanja ili ekstrakta trešanja.

Serviranje trešanja je definirano kao pola šalice trečanja ili 10 do 12 trešanja.

Nakon analize odgovora sudionika, istraživači su utvrdili da je 35% osobe konzumiralo svježe trešnje, njih 2% konzumiralo je ekstrakt trešanja, a njih 3% i jedno i drugo.

Usporedbom konzumacije trešanja i incidencije napadaja gihta utvrđeno je da su sudionici koji su trešnje jeli kroz period od svega dva dana imali za 35% manji rizik od napadaja gihta u odnosu na sudionike studije koji uopće nisu jeli trešnje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: giht, trešnje,

Komentari