Vitaminoteka

Datum objave: 06. 11. 2019.

Suprotno prethodnim savjetima, pet novih recenzija upućuje na to da većina ljudi može i dalje jesti crveno i prerađeno meso kao i do sada.

Glavne studije otkrile su da smanjenje unosa ima neznatan utjecaj na zdravlje. Skupina međunarodnih znanstvenika sustavno je pregledavala dokaze te preporučila većini odraslih da nastave konzumirati trenutne količine crvenog i prerađenog mesa.

Istraživači su proveli četiri sustavne recenzije usredotočene na randomizirana kontrolirana ispitivanja i promatračke studije s ciljem promatranja utjecaja konzumacije crvenog i prerađenog mesa na razvoj karcinoma te kardiometaboličke ishode.

U jednoj recenziji sastavljenoj od 12 ispitivanja provedenih na 54 000 osoba, istraživači nisu otkrili statistički značajnu ili važnu povezanost između konzumiranja mesa i rizika od srčanih bolesti, dijabetesa ili karcinoma.

U tri sustavne recenzije kohortnih studija u koje su uključeni milijuni ljudi, zabilježeno je malo smanjenje rizika kod onih koji su tjedno konzumirali tri porcije crvenog ili prerađenog mesa manje, međutim povezanost nije bila pouzdana.

Istraživači su također proveli još jednu sustavnu recenziju u vezi konzumacije crvenog i prerađenog mesa promatrajući stavove ljudi te njihova mišljenja povezana sa zdravljem. Otkrili su da ljudi jedu meso jer ga smatraju zdravim, sviđa im se okus te nerado mijenjaju prehranu.

Autori navedenih recenzija i smjernica naveli su kako shvaćaju da je njihov rad suprotan mnogim trenutnim prehrambenim smjernicama, ali smatraju kako je ovo niz visokokvalitetnih sustavnih recenzija koje rezultiraju daleko transparentnijim i pouzdanijim preporukama. Dodaju da su se prilikom davanja preporuka fokusirali isključivo na zdravstvene rezultate te nisu uzimali u obzir dobrobit životinja ili brigu o okolišu.

Izvor: Annals of Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crveno meso,

Komentari